Januar – mesec brez igrač

Na začetku meseca januarja smo v enoti Pikapolonice, vse tri igralnice, igrače poslali na počitnice. V oddelku Zajčki smo jih skupaj z otroki zapakirali v škatle, vreče in jih pospravili za cel dolgi mesec. Otrokom sva od igrač pustili le nekaj lesenih vstavljank in sestavljank, ki nam jih je prinesel Božiček in so otroke zaradi svojih živahnih barv zelo pritegnile. Po njih so posegali predvsem ob prihodu v vrtec in odhodu domov. Na naše police pa so prišle škatle različnih velikosti, oblik in barv, tulci, plastični zamaški, blago, čevlji, ki so bili otroškim nogam preveliki, a vseeno zelo zanimivi, saj so v njih lahko »štorkljali in se afnali«, slamice in vrvice. K zbiranju vsega tega smo že v mesecu decembru povabili starše, ki so material tekom meseca pridno prinašali in tako je v naših kotičkih vsak dan bilo kaj novega, zanimivega. Tako so otroci vsakodnevno iskali nove načine igranja s tem materialom. Otrokom vsa dopoldneve zapolnili z različnimi ustvarjalnimi dejavnostmi. Izdelovali smo skrite slike, pri katerih so imeli zavezane oči, na samolepilno podlago pa so medtem polagali koščke volne, pesek, perle, koščke svile, usnja in valovite lepenke. Nekaj teh slik smo poslali tudi na natečaj »Raziskujemo senzoriko«. Ta dejavnost je bila otrokom zelo všeč in nastale so unikatne slike, ki smo jih razstavili v garderobi. Iz tulcev, plastičnih lončkov in različnih polnil smo izdelali male ritmične inštrumente, ki smo jih tudi pobarvali in bodo spremljali naše prepevanje pesmi v prihodnje. Tiskali smo tudi z razrezanimi tulci in nastale so pisane slike. Igrali smo se s papirnimi rezanci, s katerimi smo polnili škatle, jih metali v zrak in žgečkali drug drugega. Na koncu igre pa smo papir namočili v vodo in naslednji dan naredili kašo iz katere smo izdelali papir, ki ga bomo uporabili za risanje in slikanje. V kuharskem kotičku sva otrokom poleg različnih škatel in lončkov za igro ponudili tudi paličice, divji kostanj in velike makarone. To je bilo še posebej zanimivo, saj imajo navadno za igro plastično sadje in zelenjavo. Še posebej pa so se otroci sprostili ob igri s koruznim zdrobom.  Mali prsti so risali po zdrobu in sipali skozi lije, ki smo jih izdelali iz plastenk. Ker nas je v mesecu januarju razveselil tudi sneg, smo dneve preživljali tudi na našem igrišču. Med igro smo opazovali ptice, za katere smo izdelali pogače in jim tudi na terasi pripravili semena. Kar nekaj dni je minilo, da so ptice semena opazile. Sedaj pa nas obiskujejo vsakodnevno.

Ker smo zbrali tudi veliko zamaškov sva vzgojiteljici za otroke pripravili didaktični igri, pri katerih so zamaške razvrščali v plastenke po barvi in pa jih polagali na narisane črte. Te igre se bomo igrali tudi takrat, ko ne bo več mesec brez igrač, saj so nas zelo navdušile. Nekajkrat smo se spremenili tudi v pajke. Po igralnici smo spletni pajkovo mrežo. Premagovali smo izzive in iskali lastne načine, da smo prišli iz ene strani igralnice na drugo. Pri tem smo si pomagali s prestopanjem, lazenjem in plazenjem. Drug drugemu pa smo malo ponagajali z guganjem vrvice.

Ker zelo radi ustvarjamo, smo se prijavili tudi na natečaj »Rokice in glina – to bo mojstrovina«. Iz gline smo izdelali hiško oz. votlino za našega zajčka in upamo, da se v njej dobro počuti.

Kljub temu, da so bile cel mesec igrače na počitnicah, se nismo dolgočasili. Nasprotno, bilo je zelo zanimivo, saj smo se z različnimi sredstvi lahko igrali na različne načine in imeli smo možnost raziskovati. In takšno raziskovanje bomo ponovili še kdaj. Staršem pa se še enkrat zahvaljujejo za prinašanje materiala, ki je našo igro naredil raznoliko.

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost