IGRAČE PRI RAČKAH SO ODŠLE NA POČITNICE

Preden so na zimske počitnice odšli nekateri otroci, so si oddih privoščile tudi igrače na naših policah. Ob začetku »Tedna brez igrač« je na ponedeljkovo jutro namesto avtomobilov, punčk, žog, kock in drugih pripomočkov za igro otroke pričakalo nekaj drugega. S pomočjo staršev smo zbirali različno odpadno embalažo iz gospodinjstva – velike in majhne škatle, tulce, plastenke, zamaške, blago, časopisni papir, lončke in drugo.

Otroci so začeli raziskovati novosti na poličkah in ob igri smo spoznavali imena za različno embalažo in material, ki se je znašel v igralnici. Kmalu so reči, ki bi sicer pristale v košu, s pomočjo otroške domišljije postale učinkovito sredstvo za igro. Velike škatle so postala skrivališča, manjše škatle pa so otroci uporabljali namesto kock in iz njih gradili stolpe in druge konstrukte. Zelo ljubi za igro so bili tudi tulci, ki so otrokom največkrat služili kot inštrument ali daljnogled. Zamaške in pokrovčke smo razvrščali po barvi, velikosti ter jih vstavljali skozi luknjice v embalaži. Igrali smo se tudi z blagom, na katerem so otroci najraje opazovali potisk in vzorce. Daleč največ zanimanja je pritegnila senzorna igra z različnimi snovmi (lesni ostružki, kamenčki, pesek, plastični valjčki…). Najprej so snovi spoznavali z rokami, na to pa so uporabili različne plastenke, lončke, zamaške in druge pripomočke. Te so polnili s prsti ali žličko, nekateri so ob tem tudi šteli, presipavali iz ene v drugo posodo, ugotavljali katera posodica je bolj prazna ali polna in podobno.

Naučili smo se, da je mogoče za igro in učenje uporabiti povsem vsakdanje stvari. Različna embalaža, snovi in nestrukturiran material so za otroke mnogokrat bolj zanimivi, kot množica igrač, ki jih obdaja. Zaradi interesa smo namreč »Teden brez igrač« malo podaljšali.

Račke z vzgojiteljicama

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost